Search

Profielen

Profielen Emmacollege​

Het Emmacollege biedt je vele mogelijkheden. Als je naar de bovenbouw gaat, kun je uit verschillende profielen kiezen.

Tijdens de LOB-lessen heb je ongetwijfeld al veel informatie ontvangen. Misschien ben je al gaan ‘snuffelen’ op de bovenbouw.

Door op de link te klikken, ontvang je over elk profiel beknopte informatie en maak je ook kennis met de profielinhoud via een filmpje.

Veel succes met je keuze!

Inhoud

Profiel Economie en ondernemen

E&O is een breed profiel. Centraal staat dat je iets aan andere mensen levert. Bijvoorbeeld in een winkel, achter de balie, op een kantoor of in een magazijn. In dit profiel maak je kennis met veel werkzaamheden; van administratief tot verkoop en van marketing tot agendabeheer.

P1 Commercieel:
In een winkel draait het eigenlijk maar om een ding; zoveel mogelijk artikelen aan zoveel mogelijk klanten verkopen. Hoe krijg je de klant zover dat hij bij jou zijn spullen koopt. Je geeft je winkel een eigen identiteit, richt deze zo mooi en efficiënt mogelijk in en helpt klanten zo goed mogelijk. Dit doe je door de marketinginstrumenten goed in te zetten.

P2 Secretarieel:
Backoffice en Frontoffice; je neemt de telefoon op, beheert de agenda, werkt verslagen uit, verstuurt post en ontvangt bezoekers. Het eerste contact met het bedrijf verloopt vaak via jou. Je moet dus je dus netjes gedragen en representatief uitzien. Kun jij in de hectiek van de dag je taken plannen en uitvoeren.

P3 Logistiek:
In een magazijn liggen veel artikelen opgeslagen. Om al die artikelen terug te kunnen vinden, moet een magazijn een handige indeling hebben en elk artikel op de juiste plaats liggen. Hoe weet je welke artikelen in het magazijn liggen? Hoe houd je de voorraad bij? Hoe bestel je goederen? Hoe verpak je en verzend je goederen? Hoe zorg je dat er geen ongelukken gebeuren?

P4 Administratie:
Een administratieve afdeling is het financiële centrum van het bedrijf. Hier komen kopieën van alle inkomende en uitgaande facturen binnen. Hier wordt berekend of het bedrijf winstgevend is. Werk je op deze afdeling, dan moet je goed kunnen rekenen en formules kunnen toepassen. Dus je hebt inzicht nodig bij deze afdeling.

Profiel Zorg en Welzijn

Bij het profiel Zorg en Welzijn gaat het om het werken met en voor mensen. Binnen het profiel Zorg en Welzijn staat de lichamelijk-, geestelijke- en sociale gezondheidstoestand van mensen in verschillende situaties centraal. Je leert rekening te houden met de individuele wensen en behoeften (cultuur, levensfase, mogelijkheden) van de mens en de omgeving waarin deze leeft. Het graag met mensen om willen gaan, klaar willen staan voor een ander is binnen Zorg en Welzijn waar het om gaat. Het is ook belangrijk dat je, je handen uit de mouwen wilt steken en dat je beschikt over een dosis doorzettingsvermogen.

P1 Mens en gezondheid
In dit profiel leer je om een gezonde maaltijd samen te stellen en te bereiden. Je leert wat een gezonde levensstijl inhoud. Je kunt uitleggen wat invloed heeft op je gezondheid. De onderwerpen die binnen dit profiel aan de orde komen zijn voeding, levensstijl, gezond, opdienen, verantwoord en bereiden.

P2 Mens en omgeving
In dit profiel leer je hoe je kunt zorgen voor een schone en veilige leef- en werkomgeving. Daarnaast leer je ook nog baliewerkzaamheden zoals het omgaan met klanten. De onderwerpen die binnen dit profiel aan de orde komen zijn leefomgeving, werkomgeving, onderhoud, inrichten, schoonmaak en hulpmiddelen.

P3 Mens en activiteit
In dit profiel leer je om activiteiten te organiseren en mensen te begeleiden met als doel mensen de deelnemer te stimuleren tot zelf doen of meedoen. De onderwerpen die binnen dit profiel aan de orde komen zijn organiseren, begeleiden, activiteiten, meedoen, plannen en doelgroep.

P4 Mens en zorg
In dit profiel leer je werken met mensen met verschillende zorg- of hulpvragen. Zoals oudere mensen, mensen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking of mensen met een psychische stoornis. Ook kun je kiezen voor een baan in de kinderopvang of jeugdzorg. De onderwerpen die binnen dit profiel aan de orde komen zijn persoonlijk, verzorging, medicijnen, beweging, hygiëne en EHBO

MVI

P1 Audiovisuele vormgeving & productie
Een audiovisuele productie ontwerpen en maken. Denk hierbij aan het maken van een instructiefilmpje, stop motion, animatie. Ook maak je foto’s met een professionele camera en maak je hiermee een fotoserie.

P2 2D & 3D vormgeving & productie
We maken een 2D mediaproduct. Zoals een folder, poster, visitekaartje. Bij 3D bedenken en ontwerpen we een product. Dit kan van alles zijn. We voeren ons ontwerp ook in bijvoorbeeld papier, karton, hout, plastic (3D printer) uit.

P3 ICT
Je monteert hardware onderdelen, je vervangt deze ook indien noodzakelijk. Verder installeer en configureer je systemen en applicaties. Je installeert een eenvoudige infrastructuur en geeft de klant advies over het gebruik en aanschaf van IT producten.

P4 Interactieve vormgeving & productie
Je ontwerpt en maakt digitale interactieve producten. Ook maak je websites en apps voor alle platformen.

Produceren Installeren Energie

Dit profiel geeft je een brede technische ondergrond. Je maakt kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek metaaltechniek, installatietechniek en energietechniek. Je krijgt te maken met hedendaagse technieken, van een eenvoudige meterkast tot een ingewikkelde CV installatie. Je leert werken met machines en gereedschappen om metaal en kunststof te bewerken. Ontwerpen komt ook aan de orde met digitaal tekenen met behulp van een cad programma. PIE heeft 4 verplichte profieldelen:

  • Ontwerpen en maken, bijvoorbeeld cad tekenen en deze tekening in de praktijk fabriceren.
  • Bewerken en verbinden van materialen, bijvoorbeeld draaien, frezen en deze materialen verbinden d.m.v. lassen, solderen en lijmen.
  • Besturen en automatiseren, bijvoorbeeld het besturen en afregelen van een verwarmingsinstallatie.
  • Installeren en monteren, bijvoorbeeld het aanleggen van elektra, sanitair en verwarming.


 Met dit profiel kun je in het m.b.o. verder leren voor een vak in; elektrotechniek (monteur huis en bedrijfsinstallaties, beveigingstechniek, mechatronica) metaaltechniek (constructiewerk, draaier, lasser, frezer, mechanisatie, carrosseriebouw) installatietechniek (CV monteur, loodgieter, onderhoudsmonteur, monteur koudetechnieken).

Bouwen Wonen Interieur

In dit profiel maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces, van ontwerp tot product, Van het fundament tot het dak. Je krigt te maken met hedendaags technieken op het gebied van bouwtechniek, hout en timmertechniek, zowel handmatig als machinaal en afwerking van het interieur van een gebouw/huis. Ontwerpen komt ook aan de orde met digitaal tekenen met behulp van een cad programma. BWI heeft 4 verplichte profieldelen:

  • Bouwproces en bouwvoorbereiding, bijvoorbeeld welke stappen moet je
    allemaal nemen om een huis te bouwen.
  • Bouwen vanaf de fundering, bijvoorbeeld welke (technische) zaken
    komen aan de orde bij de bouw van fundering tot en met dak.
  • Hout en meubel-verbindingen, bijvoorbeeld hoe verwerk je hout tot
    een kozijn of een meubelstuk.
  • Design en decoratie, Bijvoorbeeld schilderen, behangen en stoffering
    van een huis of kantoor.
 
Met dit profiel kun je in het m.b.o. verder leren voor een vak in; bouwtechniek (metselaar, voeger, bouwtimmerman, dakdekker, stratenmaker, stukadoor) wonen en interieur (schilder, meubelmaker, stoffeerder, interieurbouw, standbouw).

Mobiliteit en Transport

In dit profiel draait om alles wat rijdt, auto’s trucks en tweewieler, maar ook transport distributie en opslag van producten. Je doet onder andere onderhoud en reparatie aan voertuigen in de breedste zin. Omdat in hedendaagse voertuigen veel elektronica zit, is elektrotechniek ook een onderdeel van dit profiel.

M&T heeft 4 verplichte profieldelen:

  • Motorcondities testen, bijvoorbeeld het herkennen van diverse
    motoronderdelen en controleren of deze optimaal werken. 
  • Wielophanging en carrosserie, bijvoorbeeld hoe is de ondersteuning en
    draagkracht van een auto opgebouwd en hoe moet deze onderhouden
    worden. 
  • Verlichting en comfortsystemen, bijvoorbeeld hoe werkt veel elektro en
    elektronica in een auto.
  • Organisatie en onderhoud, bijvoorbeeld hoe werkt de organisatie en
    onderhoud bij een garage en wat kun je zelf onderhouden aan een auto
    of ander voertuig.
 
Met dit profiel kun je in het m.b.o. verder leren voor een vak in; voertuigtechniek (automonteur, tweewielermonteur, schadeherstelmonteur) transport en logistiek (chauffeur, bezorger, lader/losser, heftruckchauffeur).